Jutaan warga Mesir bersatu menghalau rejim Hosni

Posted on

Jutaan manusia membanjiri Dataran Tahrir untuk menghalau Hosni Mubarak yang telah mendominasi Mesir semenjak tahun 1981. Hosni Mubarak masih enggan melepaskan jawatan walaupun dia diasak dengan begitu hebat oleh penunjuk2 perasaan warga mesir.

Ramai penganalisa politik percaya bahawa Hosni Mubarak tidak akan dapat bertahan lama. Revolusi ini berlaku secara organik. Semua kelompok masyarakat bersatu untuk menghalau diktator yang lama berkuasa.

Rakyat Malaysia yang berada di Mesir beruntung kerana dapat menyaksikan sejarah. berbanggalah anda ketika mana sejarah besar di Timur Tengah sedang dilakarkan yang akan menyaksikan penguasa-penguasa yang zalim bakal ditumbangkan.

Salam perjuangan buat teman, sahabat, serta warga Mesir di bumi Kinanah!!!

Advertisements

2 thoughts on “Jutaan warga Mesir bersatu menghalau rejim Hosni

  seadead said:
  February 3, 2011 at 01:16 pm

  semoga tiada pemimpin zalim di Malaysia….. dan semoga Malaysia ni x dimurkai Allah. susah hidup kalau tuhan murka. Jgn Malaysia jadi macam china&amerika. Negara maju tp sesetengah rakyat sendiri dilayan macam pendatang. Aku hairan dengan kwn aku yg inginkan negara M’sia diperintah secara kapitalis. Mana contoh yang eloknya?

  Web Blog Mohd Rashidi Che Beson responded:
  February 6, 2011 at 07:02 pm

  Slm, sahabat yg dimuliakan Allah dan dicintai Nabi SAW, tidak dinafikan lagi kita masih belum ada pemimpin yg sezalim golongan kapitalis yg memimpin negara2 teluk, cumanya saya juga xnafikan sekiranya kita juga pernah dan seketika ini menuju kearah itu. wallahulam. Golongan kapitalis ini juga adakalanya bersifat talam dua muka serta mereka ingin memerintah dunia ke-3. Saya bawakan contoh2 gerombolan kapitalis yg memerintah secara autokratik (authority) demi penguasaan sepenuhnya sesebuah negara tanpa sistem demokrasi yg adil…pd thn 70-80an kebangkitan rakyat menentang Erdalin macros di filipina, seterusnya pd thn 90an kebangkitan rakyat menentang puak2 kapitalis2 diindonesia iaitu suharto setelah bertindak secara kuku besi. maka yg demikian sekiranya kita dipimpin oleh golongan kapitalis, adakah kebangkitan rakyat m’sia juga akan berlaku?…mgkin bg pendpt sy conth yg terbaik ialah kita kembali semula kpd pentabiran 3 kurun terawal yg disabdakan oleh Nabi SAW sbg kurun terbaik …inshaAllah moga kita boleh sama2 fikir2kan ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s